Beter omgaan met de overgang

10 maanden geleden
277
0
0

Vermoeidheid, stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloze nachten. Het zijn enkele van de ongemakken waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Dit zijn klachten om serieus te nemen, want ze leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven en op het werk.

Heb je zelf last van overgangsklachten en heeft dit invloed op je werk? Weet dan dat je niet de enige bent. Uit een enquête van het CNV blijkt dat zestig procent van de vrouwen de combinatie werk en overgang zwaar vindt. Eén op de tien heeft een burn-out gekregen als gevolg van de combinatie werk en overgang. Bijna tien procent meldt zich kortdurend ziek.
Toch is de overgang een onderwerp waar niet vaak over wordt gesproken. Bij slechts één op de drie vrouwen is de leidinggevende/werkgever op de hoogte van haar situatie. Bij slechts 8 procent van de vrouwen werd het werk aangepast. Ook denkt meer dan de helft van de vrouwen dat er een taboe rust op het onderwerp. Er wordt niet of nauwelijks over gesproken.

Om het taboe te doorbreken en vrouwen met overgangsklachten te helpen biedt het CNV de Handreiking Open over de Overgang. Hierin staan onder andere tips voor vrouwen en werkgevers denkt CNV te kunnen helpen. Voorbeelden van deze tips zijn:

  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de overgang en bijbehorende gezondheidsklachten. 
    Op deze manier kun je, als je in deze leeftijdscaterorie bent aangekomen en vage klachten hebt, gericht uitzoeken of het met de overgang te maken zou kunnen hebben.

  • Bespreek je overgangsklachten op je werk.
    Misschien is het nuttig en mogelijk om door middel van (kleine) aanpassingen het werken prettiger te maken. Maak van te voren een plan, bedenk wat jij nodig hebt en bekijk het ook van de kant van de werkgever, zo kom je makkelijker tot een oplossing die voor jullie beiden werkt. Zoek hier eventueel hulp bij. Je kunt het eerst met een collega bespreken, een preventiemedewerker, de bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon.

    Wil je praktische tips over het aangaan van het gesprek met je leidinggevende, lees dan eens het artikel 'In gesprek met leidinggevenden'.

  • Neem je klachten serieus.
    Vrouwen zijn soms geneigd om minder voor zichzelf te zorgen dan voor anderen. Neem, in plaats van te denken: "het valt wel mee", je klachten serieus. Zorg ook goed voor jezelf!

De overgang is niet te voorkomen, maar we kunnen er wel iets aan doen om deze periode makkelijker te maken.

Wil je er meer over lezen? Lees de Handreiking Open over de Overgang.

Heb je zelf ook tips voor vrouwen in de overgang? Deel ze hieronder!

Bron: CNV