Alles over het BalansBudget: hoe te gebruiken en kan ik sparen?

1 jaar geleden
457
0
0

Hoe neem ik mijn uren op uit het BalansBudget?

Je overlegt met je werkgever dat je (een deel van) het BalansBudget wilt opnemen. Je neemt dan tenminste verlof op voor 3x je arbeidsomvang per week.
Dus als je 28 uur werkt, neem je 3x 28 uur op. Dit kunnen 3 weken aaneengesloten zijn maar mag je ook spreiden over een langere periode.

Je vraagt dit tenminste 4 maanden, voordat je verlof wilt, schriftelijk bij je werkgever aan en je geeft daarbij aan hoe lang je verlof wilt en hoe je het wilt opnemen.
In bijzondere omstandigheden kan hiervan worden afgeweken en overleg je met je werkgever voor een maatwerkoplossing. 

Waar kan ik het BalansBudget voor gebruiken?

Je kunt de uren uit je BalansBudget gebruiken om tijdelijk minder of niet te werken, met als doel een betere werk- privébalans te krijgen. Dit kan ook betekenen dat je het BalansBudget opneemt om eerder te stoppen met werken. 

Het BalansBudget mag je gebruiken wanneer je wil, mits je je houdt aan de voorwaarden. Dit mag ook aan het begin van je carrière, bijvoorbeeld om voor je kinderen te zorgen. 

Wat gebeurt er met mijn BalansBudget als ik van werkgever verander?

Op dit moment is het niet mogelijk om de uren over te dragen, dus worden de uren afgerekend bij uitdiensttreding. 

Hoe kan ik sparen voor mijn BalansBudget?

Je kunt nu een deel van je arbeidsvoorwaarden sparen. Welke bronnen je kunt gebruiken om te sparen wordt per organisatie met de ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging afgesproken. Denk daarbij aan: compensatie in tijd van bijzonder diensten, meeruren, bovenwettelijke vakantiedagen, eindejaarsuitkering, vakantiegeld en een deel van je salaris.
Hierbij geldt wel dat je tenminste recht moet houden op het wettelijk minimumloon en vakantiebijslag.

Vanaf 1 januari 2023 is je werkgever verplicht om het mogelijk te maken dat je tenminste uit de volgende bronnen kunt sparen in het BalansBudget: (een deel van) je eindejaarsuitkering, vakantiegeld, bovenwettelijke vakantie-uren en een deel van je salaris (gedeelte dat boven het Wettelijk minimumloon uitgaat). 

Je uren uit het BalansBudget kunnen niet verjaren, maar als je van werkgever veranderd, is het op dit moment niet mogelijk om uren over te dragen. Deze uren worden afgerekend bij uitdiensttreding.

Meer informatie? Kijk in de cao VVT-app.

Bron: FAQ's cao VVT-app