Alles over het pensioen (én kom achter jouw AOW-leeftijd)

1 jaar geleden

Wil je meer tijd besteden aan bijvoorbeeld je familie, hobby’s of reizen? Vind je dat je lang genoeg hebt gewerkt? Dan overweeg je misschien om eerder met pensioen te gaan. Dat kan ook, maar het is de vraag of dit voor jou financieel haalbaar is. Je ontvangt namelijk een lager bedrag als je het pensioen naar voren haalt. Je hebt immers minder pensioenpremie betaald en de uitkering wordt over meer jaren uitgespreid. Hierbij kan je uitgegaan van 8 procent minder. Bovendien heb je nog geen recht op AOW als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Of heb je nog altijd plezier in je werk en vind je het veel te leuk om er al mee te stoppen? Geen probleem. Dat je AOW ontvangt, betekent natuurlijk niet dat je achter de geraniums moet gaan zitten. Het is ook mogelijk om je pensioen naar een latere datum te verzetten. Dat kan tot maximaal vijf jaar nadat je voor het eerst AOW krijgt. Dat is in de wet vastgelegd. Later met pensioen gaan heeft voordelen, maar ook nadelen. Een voordeel is dat je straks meer pensioen ontvangt, omdat je langer hebt gewerkt. Hierbij kan je uitgaan van 6 procent voor elk jaar dat je langer werkt. Een nadeel is dat je korter pensioen ontvangt. De keuze die je maakt is heel persoonlijk. Ben je er zeker van dat het voor jou te vroeg is om te stoppen met werken? Praat dan met je werkgever over de mogelijkheden die nog voor je liggen

Is volledig stoppen met werken niets voor jou, maar wil je het wel iets rustiger aan doen? Dan kan een deeltijdpensioen een goede oplossing zijn. Bij een deeltijdpensioen laat je je pensioen voor een deel ingaan en blijf je voor een deel werken. Je kunt bijvoorbeeld enkele dagen minder gaan werken. Voor deze dagen ontvang je dan pensioen. Zo kun je rustig afbouwen en alvast wennen aan hoe het is om met pensioen te zijn. Bij deeltijdpensioen bouw je pensioen op voor de uren die je blijft werken. Hierdoor zullen je totale pensioeninkomsten hoger zijn dan wanneer je kiest om helemaal te stoppen met werken.

Dan is er ook nog: prepensioen. Een vorm van vervroegd ouderdomspensioen. Het geeft je de mogelijkheid om al voordat voor je AOW krijgt met pensioen te gaan. Heb je die leeftijd bereikt, dan stopt het prepensioen. Daarna ontvang je ouderdomspensioen. Prepensioen krijgt niet iedereen. Het hangt af van de pensioenregeling die je hebt.

Bij het bereiken van een bepaalde leeftijd ontvangt iedereen een AOW-uitkering. De leeftijd waarop je AOW krijgt is afhankelijk van je geboortedatum. Die leeftijd staat nu nog niet voor elke leeftijdsgroep vast.

Check hier de leeftijd waarop jij AOW ontvangt.

Je pensioen bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) vraag je zelf aan. Dat doet je 6 tot 2 maanden voordat je je pensioen in wil laten gaan. Pensioen bij PFZW gaat normaal gesproken in op je AOW-datum. Maar je kunt ook kiezen om eerder, later of gedeeltelijk met pensioen gaan. Wat voor jouw mogelijk is, hangt af van je leeftijd en je persoonlijke situatie.

Meer weten over jouw situatie en meteen aan de slag met uw persoonlijke gegevens?

Kijk op MijnPFZW. Of bel/ chat met een medewerker van PFZW.

AOW