Alles over vakantie: van uren tot aanvragen

1 jaar geleden
285
0
0

Hoeveel vakantie uren heb ik?

Per kalenderjaar heb je recht op 237,4 uur als je 36 uur gemiddeld per week werkt.
Dit is als volgt opgebouwd: 144 uren wettelijk vakantie-uren en 58,4 bovenwettelijke vakantie-uren plus 35 extra bovenwettelijke vakantie-uren.

Als je minder/meer werkt dan 36 uur, dan worden je vakantie-uren naar verhouding berekend. Je bouwt per kalendermaand 1/12 deel van je vakantie-uren op (artikel 6.1). Als je valt onder de garantie- of overgangsregeling in de cao heb je meer vakantie-uren (bijlage 7 artikel 5 en 6).

Naast verlofuren voor vakantie neem je ook verlofuren op voor feestdagen (als je vrij wilt zijn op een (ingeroosterde) werkdag die samenvalt met een feestdag, artikel 6.3. lid 2), calamiteitenverlof en ander kortverzuimverlof. 

Hoelang aaneengesloten op vakantie?

Je kunt tenminste 3 aaneengesloten weken vakantie opnemen. Je kunt ook tenminste eenmaal per jaar kiezen om de weekenden voorafgaand en aansluitend bij je vakantie te betrekken. 

Kan ik mijn vakantie-uren laten uitbetalen of sparen?

Je kunt een verzoek indienen bij je werkgever om je (extra) bovenwettelijke vakantie-uren te laten uit betalen.
Dit zijn de uren boven het wettelijk minimum aantal vakantie-uren dat voor jou geldt.

Je kunt ook je (extra) bovenwettelijke vakantie-uren via het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden verkopen.
Er is ook de mogelijkheid om binnen de fiscale grenzen je vakantie-uren te sparen (artikel 6.1). Je kunt momenteel 100 weken verlof sparen.

Kan mijn werkgever mijn vakantie-aanvraag weigeren of wijzigen?

In principe wordt je vakantie vastgesteld volgens jouw wensen, tenzij de continuïteit van de zorgverlening daardoor ernstig in gevaar komt.

Als je vakantie al is vastgesteld door je werkgever dan kan slechts bij hoge uitzondering je vastgesteld tijdvak van vakantie-uren wijzigen als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Je werkgever vergoedt dan wel eventuele schade die je hebt van en door deze wijziging. (Artikel 6.2, lid 4.) 

Kan ik op vakantie als ik ziek ben?

Als je ziek bent kun je ook vakantie opnemen. Je bouwt immers ook vakantie-uren op als je ziek bent.
Voor het opnemen van vakantie vraag je hiervoor zoals gebruikelijk toestemming aan je werkgever. Je bedrijfsarts onderzoekt of er medische bezwaren zijn tegen je vakantie (-opname). Als je werkgever je toestemming geeft dan mag je op vakantie en dan worden je vakantie-uren afgeschreven.

Als je als werknemer geen verzoek indient om vakantie op te nemen, kunnen er geen verlofdagen afgeschreven worden. Ook niet als je al eerder vakantieverlof had aangevraagd. Word je tijdens je vakantie ziek, dan meld je je volgens de regels ziek. Je vakantie-uren worden dan niet afgeschreven. 

Bron: FAQ's cao VVT-app