Hans Heijnen van Slow (één van de interventiepartners van de regeling Duurzame Inzetbaarbeid) deelt graag een aantal tips met je.
Gebruik de Aanspreekcirkel.
Praten doen we allemaal, maar hoe voeren we een echt ander gesprek waar we verder mee kunnen? Een methode om dit onder de knie te krijgen is de Aanspreekcirkel.
Dit is een hulpmiddel voor een natuurlijk lopend gesprek tussen twee mensen of in een groep. Het is een spel van over en weer waarnemen, vragen en luisteren. Wat je waarneemt (ziet, denkt of voelt) geef je terug in de vorm van een vraag. Je stemt op de ander af en luistert met de aandacht die het antwoord verdient. Dit geldt voor elke fase in de cirkel.
De cirkel bestaat uit vier fasen:
Een Aanspreekcirkel is een methode die kan worden ingezet bij een interventie. Mensen leren elkaar beter en anders kennen. Hierdoor zoeken ze elkaar sneller op en hebben meer begrip voor de ander. Dit draagt bij aan een algemeen positief gevoel over jezelf en over de ander. Het maakt duidelijk hoe je problemen samen op kunt lossen. Je maakt makkelijker keuzes en afspraken voor jezelf. Aanspreken gaat dan meer vanzelf en waarderend. Je bent met elkaar begaan.
Jezelf ontwikkelen. Dat kan iedereen.
Of je nu net van school komt of bijna met pensioen gaat. Iedereen kan zich blijven ontwikkelen. We groeien en ontwikkelen ons allemaal. En dat betekent niet dat je de boeken in moet duiken of een opleiding moet volgen. Ontwikkelen gaat ook over de manier waarop je je werk aanpakt en hoe je omgaat met tegenslagen.
Ontwikkelen gaat om drie dingen:
Praat om te raken.
We praten allemaal met elkaar, maar vragen we wel echt goed door? In de drukte schiet dat er vaak bij in, het ontbreekt ons gewoon aan tijd. Maar als je merkt dat je collega in de put zit, praat dan met hem/haar. Is iemand moe of zijn er problemen thuis? Laat je collega weten dat hij zijn/ zij haar verhaal bij jou kwijt kunnen en vraag door. Wat is er precies aan de hand? En dan: Hoe is dit voor jou?
Neem hier even de tijd voor. Je collega zal positief geraakt zijn, omdat iemand ziet dat er een probleem is. Begaan zijn met elkaar is belangrijk op de werkvloer. En trouwens: het kan jou toch ook wel eens gebeuren dat je iemand nodig hebt die er voor je is?
Een interventie voor jou alleen.
Een interventie hoeft niet alleen worden ingezet om de complete organisatie te verbeteren. Soms gaat het om jou alleen. Heb je het gevoel dat een probleem iets met jouzelf te maken heeft? Ligt het misschien aan je eigen gedrag? Dit eerlijk toegeven is al een eerste stap naar verbetering.
Een volgende stap is om hier een gesprek met een collega en/of met een coach over te voeren. Door jezelf met de hulp van een coach te ontwikkelen, krijg je inzicht in je gedrag. Op deze manier kom je erachter hoe je zelf om kunt gaan met een probleem.
Kijk hier voor het complete interventieoverzicht van de regeling Duurzame Inzetbaarheid.