Tip van een deskundige - Aan de slag met een duurzame verandering met ‘De Ladder’

4 maanden geleden
431
0
0

Het is alweer lente! Het voorjaar is voor veel mensen altijd het moment om weer lekker te gaan bewegen of gezonder te gaan eten. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet na twee weken al denkt: Laat maar, volgende keer beter!  Het volhouden van échte verandering kan lastig zijn. Ben Tiggelaar’s ontwikkelde de methode De Ladder. Hij gaat uit van de factoren: doel, gedrag en support. 

Stap 1: Doel - Wat wil je echt?
Voordat we op weg gaan, laten we duidelijkheid scheppen. Wat zijn jouw doelen? Wil je gezonder leven? Professionele groei? Neem even de tijd om deze vragen te beantwoorden en maak ze concreet. Vaak is het doel te groot. Knip het op in kleine behaalbare stapjes/subdoelen. Dit vormt de basis van jouw reis.

Stap 2: Gedrag - Kleine stappen, grote impact
Bij elke stap op de ladder hoort gedrag. Je kan wel een doel stellen maar je zal hier zelf ook pro-actief mee aan de slag moeten. Wat ga je dan concreet doen/ondernemen? De weg naar verandering is geen sprint, maar een duurzame marathon. Begin met kleine, haalbare stappen. Of het nu gaat om meer bewegen, gezonder eten of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, maak een plan en werk er consistent aan. 

Stap 3: Support - Van inspanning naar gewoonte
Echte verandering komt niet van een eenmalige inspanning, maar van herhaalde handelingen. Maak van de gewenste verandering een gewoonte. Herhaling creëert consistentie en brengt je stap voor stap naar de top van de Ladder. Regel support voor jezelf zoals aanmoediging uit je omgeving, een coach, een buddy of een collega of vriend of vriendin die na een week vraagt hoe het gaat. Je kan ook een plaatje plakken dat je herinnert aan je doel. Of gebruik dit visitekaartje. Dit kaartje kan je bijvoorbeeld in je jas of doen of op je spiegel plakken. 

Visitekaart

Bron: Gelukzusters