Trudy Dekker over e-coaching - “Ik was sceptisch, maar het heeft mij veel gebracht”

5 maanden geleden
213
1
0

Trudy Dekker is al veertig jaar werkzaam in de zorg, maar in het voorjaar kwam ze thuis te zitten door een burn-out. Nu werkt ze aan haar re-integratie met behulp van e-coaching. Het is een methode waar ze heel erg sceptisch over was, maar die goed blijkt te werken. Ze vertelt er graag meer over.

Om bij het begin te beginnen. Kan je iets meer over je werk vertellen?
“Ik ben Verzorgende IG bij een zorgorganisatie in Noord-Holland. Hier werk ik 24 uur per week. Dat doe ik al heel lang. Ik ben begonnen in de zorg toen ik 19 was en ik ben nu 59. Ik doe dit werk dus al veertig jaar.”

Veertig jaar is al lang inderdaad. Hoe komt het dat je nu je werk niet meer kon doen?
“Het was heel druk, het werk was fysiek zwaar en de sfeer op de afdeling was niet goed. Er gebeurde van alles tegelijk. Het werd me even te veel. Ik kreeg een burn-out. Sinds maart zit ik thuis.”

Hoe ben je aan je herstel gaan werken?
“Ik ga het liefst weer gewoon aan het werk, dus ik ben vrij snel aan mijn re-integratie gaan werken. Om me daarbij te helpen dacht ik aan coaching. Van collega’s had ik wel eens gehoord dat ze daar heel veel baat bij hadden en dat het wel heel fijn was. Maar die gingen nog naar de coach toe en ik kreeg het via e-coaching.”

Je krijgt dus online coaching zonder je coach in de buurt. Hoe vond je dat?
“Ik was in het begin heel sceptisch. Ik dacht: dit is niks voor mij. Het was denk ik een beetje koudwatervrees. Ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Ook kijk ik mensen graag in de ogen aan, gewoon face-to-face. Dus ik dacht: dat e-coaching, ik weet het niet. Maar ik vind wel dat je het moet proberen, want anders kan je er niks van zeggen. Je moet het zelf ervaren. En het viel me honderd procent mee.” 

Hoe werkt e-coaching voor jou in de praktijk?
“Mijn coach is Niels. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, maar via Teams zien we elkaar regelmatig. Zo om de twee weken, maar in het begin wat vaker. We hebben steeds een uur tot vijf kwartier de tijd. Dat is lang genoeg voor een goed gesprek. Ik heb nooit het gevoel dat we op moeten schieten. Het gaat prima. Ik vind het prettig omdat Niels een heel fijne man is om mee te praten en hij luistert heel goed. Een voordeel van e-coaching is ook dat dat je in je eigen huis bent. In een vertrouwde omgeving. Dat is misschien ook wel beter dan dat ik naar iemand toe moet. Ik zat thuis omdat ik een burn-out had. Als je je toch al niet zo happy voelt, dan is het fijner om gewoon thuis te zijn en een gesprek te hebben.”

Hoe helpt e-coaching je om stappen vooruit te zetten?
“Tijdens een gesprek met een e-coach kan je even je hart luchten, zonder dat je het idee hebt dat je op je woorden moet passen. Gewoon even ventileren, vertellen wat je meemaakt en wat je ervan vindt. Daarbij luister Niels niet alleen, maar hij geeft ook tips. Hij stelt bijvoorbeeld voor om dingen eens van een andere kant te bekijken. Dan denk je: oh ja, zo had ik het nog niet gezien. Want soms blijf je te veel hangen in je gedachten, je meningen en je inzichten.”

Kan je hiervan een voorbeeld van geven?
“Ik ben natuurlijk iemand die al lang in de zorg zit en je ziet het natuurlijk veranderen. Je krijgt allemaal jongere collega’s en die doen het allemaal op een andere manier. Je wilt zelf wel je eigen ding blijven doen, maar je moet ook zien dat zij het op een andere manier leren. Misschien is het niet verkeerd om het eens een keer anders te gaan bekijken.”

Wat heeft e-coaching je gebracht?
“Het heeft ertoe geleid dat ik wat meer ruimte in mijn hoofd heb gekregen. Daarnaast heeft het ervoor gezorgd dat ik zeg: ‘stop en niet verder. Wacht even, ik ben nu aan de beurt.’ Ik weet dat mijn stem ook geldt en dat ik het eerder moet zeggen als ik me ergens niet in kan vinden.”

Hoe gaat het nu met je?
“Het gaat de goede kant op en ik ga het werk langzamerhand weer opbouwen. Ik werk nu drie keer per week drie uur. Dat gaat goed, ik mag niet klagen. Ik wil graag weer 24 uur werken, maar een plan hiervoor is er niet. Over twee weken heb ik een gesprek met mijn team manager en dan gaan we kijken hoe ik er in sta en of het gaat. Dan bepaal ik zelf wanneer ik weer wil beginnen of dat ik er een paar uurtjes bij kan doen. Door wat ik met Niels heb besproken, heb ik duidelijk aangegeven dat ik zelf bepaal hoe snel ik ga en wat ik wil doen. Ik bepaal, ik voel mijn lijf het beste. Ik mag mijn eigen regie nemen.”

Zou je collega’s die hetzelfde meemaken ook e-coaching aanbevelen?
“Ik was hier echt heel sceptisch over hoor, maar ik heb ongelijk gehad en dat geef ik graag toe. Ik vond dit heel fijn en het heeft mij veel heeft gebracht. Ik kan het dus echt iedereen aanraden.”