Je komt ze vast regelmatig tegen in je werk als verzorgende: de vrijwilligers. Ze doen geheel belangeloos hun werk en zijn van grote waarde voor je cliënt en de mantelzorgers. Een goede samenwerking met vrijwilligers is dus belangrijk. Hierdoor kunnen jullie de zorg verbeteren.
Maar hoe ga je als verzorgende om met de vrijwilligers?
Een goede manier is om hiervoor gebruik te maken van het WIFA-model. Hierbij gaat het om heldere afspraken, informatie uitwisselen en waardering voor elkaars werk. In het WIFA-model komt alles samen.
WIFA staat voor vier woorden. Gebruik deze woorden in je samenwerking met de vrijwilliger:
Waarderen (W)
Vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de zorg. Gewoon, omdat dit belangrijk voor ze is en omdat ze het mooi vinden om te doen. Ze steken er hun vrije tijd in en krijgen er niks voor terug. Dat mag natuurlijk gewaardeerd worden. Maar hoe kunnen we onze waardering laten blijken?
Informeren (I)
De I van het WIFA-model: Tips voor het informeren van vrijwilligers
De vrijwilliger is geen professional, maar heeft wel informatie nodig over de cliënt. Alleen dan kunnen ze hun werk goed uitvoeren. Houdt ze daarom op de hoogte van alles wat belangrijk kan zijn. Anderzijds kunnen zij hun kennis en ervaringen met jou delen. De vrijwilliger kent de cliënt en naasten op een andere manier dan jij. Zij ondernemen activiteiten met ze en hebben meer tijd voor een goed gesprek. Je kunt deze informatie dus ook goed benutten. Vraag daarom ook naar hun ervaringen.
Dit kan je zelf doen om vrijwilligers te informeren:
Faciliteren (F)
Vrijwilligers doen mooi werk, maar ze kunnen en mogen niet alles. Een buurvrouw die graag een wandeling maakt met een cliënt, weet misschien niet hoe ze een rolstoel moet rijden. Laat staan dat ze de kennis en vaardigheden heeft om bij medische problemen in te grijpen. We moeten de vrijwilligers dus faciliteren. Dit betekent dat ze beschikken over de juist kennis en dat de randvoorwaarden goed zijn geregeld. Hierbij kan je denken aan:
Afstemmen (A)
De vrijwilliger is deel van het team rond de cliënt. Het is dus belangrijk om de werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Zo werk je niet langs elkaar heen en doe je geen dingen dubbel. Dus stem de werkzaamheden goed op elkaar af. Dit verbetert de zorg en leidt tot een gemotiveerde vrijwilliger. Maar wie doet wat?
Voor het antwoord op die vraag gaat het over grenzen en verwachtingen. Dus ga hierover met de vrijwilliger in gesprek.
Meer weten over het WIFA-model, kijk hier.
Over ieder onderdeel van het WIA-model is een artikel met praktische tips op de website te vinden.
Heb je nog andere tips voor het samenwerken met vrijwilligers? Deel ze hieronder!
Bron: Zorg voor beter