Tip van een deskundige – de Aanspreekcirkel

1 jaar geleden
626
0
0

Hans Heijnen van Slow (één van de interventiepartners van de regeling Duurzame Inzetbaarbeid) deelt graag een aantal tips met je. In dit artikel komt één van de tips aan bod: Gebruik de Aanspreekcirkel.

Praten doen we allemaal, maar hoe voeren we een echt ander gesprek waar we verder mee kunnen? Een methode om dit onder de knie te krijgen is de Aanspreekcirkel.

Dit is een hulpmiddel voor een natuurlijk lopend gesprek tussen twee mensen of in een groep. Het is een spel van over en weer waarnemen, vragen en luisteren. Wat je waarneemt (ziet, denkt of voelt) geef je terug in de vorm van een vraag. Je stemt op de ander af en luistert met de aandacht die het antwoord verdient. Dit geldt voor elke fase in de cirkel.

De cirkel bestaat uit vier fasen:

  1. Uitspreken: je gehoord en gezien voelen, moedig zijn.
  2. Bespreken: je serieus genomen voelen, begripvol zijn.
  3. Afspreken: verbinding voelen, begaan zijn.
  4. Aanspreken: gewaardeerd voelen, eerlijk zijn.

Een Aanspreekcirkel is een methode die kan worden ingezet bij een interventie. Mensen leren elkaar beter en anders kennen. Hierdoor zoeken ze elkaar sneller op en hebben meer begrip voor de ander. Dit draagt bij aan een algemeen positief gevoel over jezelf en over de ander. Het maakt duidelijk hoe je problemen samen op kunt lossen. Je maakt makkelijker keuzes en afspraken voor jezelf. Aanspreken gaat dan meer vanzelf en waarderend. Je bent met elkaar begaan.

Kijk hier voor het complete interventieoverzicht van de regeling Duurzame Inzetbaarheid.