De I van het WIFA-model: Tips voor het informeren van vrijwilligers

10 maanden geleden
253
0
0

De vrijwilliger is geen professional, maar heeft wel informatie nodig over de cliënt. Alleen dan kunnen ze hun werk goed uitvoeren. Houdt ze daarom op de hoogte van alles wat belangrijk kan zijn. Anderzijds kunnen zij hun kennis en ervaringen met jou delen. De vrijwilliger kent de cliënt en naasten op een andere manier dan jij. Zij ondernemen activiteiten met ze en hebben meer tijd voor een goed gesprek. Je kunt deze informatie dus ook goed benutten. Vraag daarom ook naar hun ervaringen.

Dit kan je zelf doen om vrijwilligers te informeren:

  • Vrijwilligers zijn misschien niet vanuit jouw organisatie actief voor de cliënt. Organiseer dan bijvoorbeeld regelmatig een bijeenkomst waar vrijwilligers en verzorgers elkaar beter kunnen leren kennen. Informatief én gezellig!
  • Mantelzorgers, cliënten, vrijwilligers en professionals moeten elkaar vertellen hoe het met de cliënt gaat. Dat is belangrijk voor een goede samenwerking tussen al deze partijen. Voor de verzorgende kan openheid lastig zijn. Je hebt immers te maken met een geheimhoudingsplicht. Je kunt niet zomaar alles in de groep gooien. Vraag daarom de cliënt of de contactpersoon eerst om toestemming. Leg dit vervolgens duidelijk vast in het dossier, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Meer weten over het WIFA-model, kijk hier
Over ieder onderdeel van het WIA-model is een artikel met praktische tips op de website te vinden. 

Heb je nog andere tips voor het samenwerken met vrijwilligers? Deel ze hieronder!

Bron: Zorg voor beter