De vrijwilliger als zorgverlener. Waar ligt de grens?

9 maanden geleden
217
0
0

Is een vrijwilliger iemand die gezellig koffie drinkt met de cliënt of tijdens de maaltijd behulpzaam is? Of is de vrijwilliger ook iemand die medische taken op zich neemt? Mag deze bijvoorbeeld insuline spuiten of medicijnen toedienen?
Het antwoord op die vraag is ‘Ja’. Vrijwilligers mogen medische taken uitvoeren. Maar dat is wel aan regels en voorwaarden gebonden.

  • Als de cliënt ertoe in staat is, moet deze toestemming geven voor het verlenen van zorg. Dat geldt ook voor vrijwilligers en de zorg die zij bieden. Ook als de cliënt in een zorginstelling verblijft.
    Wil de cliënt liever dat de vrijwilliger zorg verleent, in plaats van de medewerker? Dan is dit volgens de wet mogelijk.

  • Voor beroepen in de gezondheidszorg is er de Wet BIG. De wet beschermt cliënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Deze wet geldt alleen voor professionals. Vrijwilligers vallen dus niet onder de Wet BIG.

  • In de Wet BIG worden ook de zogenaamde voorbehouden handelingen beschreven. Dit zijn medische handelingen die alleen een deskundige mag uitvoeren. Hiermee worden risico’s voor de gezondheid van de cliënt voorkomen.
    Voor vrijwilligers is de zorg niet hun beroep. Zij vallen dus niet onder de Wet BIG. Deze wet is op hen dus niet van toepassing. Dit betekent dat zij voorbehouden handelingen legaal mogen uitvoeren. Dat mag alleen als zij hier de juiste expertise voor hebben.

Bron: Zorg voor beter