Hulpmiddelen - Maak er gebruik van!

7 maanden geleden
245
0
0

Het werk in de zorg kan zwaar zijn. Door hulpmiddelen te gebruiken, wordt het werk lichter. Veel zorgmedewerkers voelen wel de noodzaak om de hulpmiddelen te gebruiken en toch lukt het niet in de praktijk.

Waarom we geen hulpmiddelen gebruiken.
Je vindt het lastig. Steunkousen aantrekken, tilliften gebruiken of iets zwaars verschuiven. Je doet dat liever even snel zelf in plaats van een hulpmiddel te gebruiken of een collega om hulp te vragen. Of je vindt het gebruik van hulpmiddelen lastig omdat je niet goed weet hoe je ze moet gebruiken.

Waarom we wel hulpmiddelen moeten gebruiken.
Natuurlijk kan je een zwaar klusje even snel zelf doen, maar dat is alleen makkelijk op de korte termijn. Op de lange termijn kan je er last van krijgen. Het werk in de zorg is intensief en al die keren dat je een zware cliënt even in je eentje verplaatst, kan je uiteindelijk bijvoorbeeld last van je schouder of rug krijgen waardoor je je ziek moet melden. Dat willen we voorkomen!

Wat kunnen we doen?
Maak van het gebruik van hulpmiddelen jullie gewoonte. Maak gebruik van de hulpmiddelen die er zijn en vraag hulp aan een collega als iets te zwaar voor je is. Vraag om uitleg als je niet weet hoe je een hulpmiddel gebruikt of leg een ander uit hoe het moet. Let ook goed op je collega’s. Spreek ze erop aan als ze geen hulpmiddelen gebruiken of bied je hulp aan als iets te zwaar voor ze is. Je kan voor jezelf of samen met je team ook geheugensteuntjes bedenken die het makkelijker maken om de hulpmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld door hulpmiddelen al op een logische plek neer te leggen zodat je niet op zoek hoeft te gaan. Of zet een uitroepteken bij bepaalde cliënten in het dossier waar hulpmiddelen gebruikt moeten worden.

Kijk ook eens op goedgebruik.nl Hier vind je veel informatie over de beschikbare hulpmiddelen en hoe je deze goed kan gebruiken.
Bron: Linxx