Ik wil fit en met plezier aan het werk blijven

1 jaar geleden
1969
0
0

Om met plezier aan het werk te zijn en te blijven, wordt onder andere bepaald door of je je fit en vitaal voelt.  Medewerkers met een hoge vitaliteit en goede gezondheid verzuimen namelijk minder snel en zijn over het algemeen productiever en meer tevreden over het werk.  Focussen op gezondheid en vitaliteit loont dus. Vitaliteit en gezondheid verwijzen naar het energiek, veerkrachtig, fit en onvermoeibaar door kunnen werken nu en in de toekomst. Vitaliteit en gezondheid kun je zelf positief beïnvloeden door de volgende tips en ideeën op te pakken.

Tip 1: Eet gezond en drink voldoende water 

Gezond eten en drinken is een belangrijk aspect in een goede gezondheid en vitaliteit. Een fruitschaal met gratis fruit en gezonde opties in de kantine kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen, maar kijk ook eens naar de schijf van vijf van het Nederlands voedingscentrum. Krijg je voldoende fruit en groente, water binnen op een dag? 

Tip 2: Ontspanning 

De balans tussen ontspanning en inspanning is een hele belangrijke. Wanneer medewerkers hard gewerkt hebben, is een moment van ontspanning ook noodzakelijk om weer op een productieve manier verder te gaan. Wanneer er te weinig ruimte voor ontspanning is, kan dit ten koste gaan van de vitaliteit van medewerkers. Zorg bijvoorbeeld voor een ontspanningsplek op of buiten het werk om even niet aan het werk hoeft te denken, een leeshoekje, massagestoel of mindfulness plek. 

Tip 3: Stimuleer beweging 

Medewerkers die te lang in dezelfde houding staan of zitten kunnen een verminderde vitaliteit en gezondheid ervaren door te weinig beweging. Beweging kan op kantoor bijvoorbeeld gestimuleerd worden door een sta-op werkbureau. Neem elke dag de trap i.p.v. de lift en loop even naar iemand toe om bij te praten. Er kunnen ook fitness apparaten (bijv. fiets) geplaatst worden in het ontspanningsruimte, waar een medewerker even kan bewegen. 

Tip 4: Werksfeer 

Een gezellige sfeer op het werk is erg belangrijk voor een hogere vitaliteit. Stimuleer leuke bedrijfsuitjes en activiteiten. Organiseer bijvoorbeeld een toernooi of een leuke actie onder werktijd waarbij je stimuleert ‘zomaar’ een kopje koffie of thee voor een collega te brengen of maak een intern communicatieplatform waardoor er door foto’s of chat meer verbinding kan ontstaan. 

Tip 5: Stimuleer ontwikkeling 

Kijk voor meer informatie over dit thema bij het onderwerp 'ontwikkeling'.

Tip 6: Geef het goede voorbeeld 

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die meegegeven kan worden. Geef het goede voorbeeld aan op het werk. Breng zelf een kopje thee of koffie naar een medewerker die je lang niet gezien hebt, of nodig een collega uit om samen te lunchen. Wanneer het goede voorbeeld gegeven wordt, is de kans groot dat de rest volgt. 

Misschien vind je het moeilijk om zelf een stap te maken in je leefstijl. Denk dan ook eens aan een coach raadplegen of je Hr-medewerker in de zorgorganisatie.
Kijk voor meer informatie op: Home - Sterk in je Werk 

Welke tip werkt voor jullie het beste? Heb je zelf nog een tip voor je collega's? Laat het hieronder weten!