Tip van een deskundige – Jezelf ontwikkelen. Dat kan iedereen.

1 jaar geleden
334
0
0

Hans Heijnen van Slow (één van de interventiepartners van de regeling Duurzame Inzetbaarbeid) deelt graag een aantal tips met je. In dit artikel komt één van de tips aan bod: Jezelf ontwikkelen. Dat kan iedereen.

Of je nu net van school komt of bijna met pensioen gaat. Iedereen kan zich blijven ontwikkelen. We groeien en ontwikkelen ons allemaal. En dat betekent niet dat je de boeken in moet duiken of een opleiding moet volgen. Ontwikkelen gaat ook over de manier waarop je je werk aanpakt en hoe je omgaat met tegenslagen.

Ontwikkelen gaat om drie dingen:

  1. Ervoor zorgen dat je in gedrag meer manieren krijgt om te handelen, ook wel handelingsperspectief genoemd, ofwel anders met situaties omgaan.
    Meer handelingsperspectief betekent dus eigenlijk dat je meer keuzes tot je beschikking hebt om met situaties op je werk om te gaan. Als je iets wordt gevraagd, en jouw antwoord is altijd ‘ja’ of ‘ja maar’, dan zijn de mogelijkheden om te handelen beperkt.
    Zorg dat je niet in de verdediging gaat. Vraag bijvoorbeeld liever wat er aan de hand is. Zo kan je op ander gedrag sturen waardoor je meer keuzes hebt. Dit stelt je in staat om meer uit de situatie te halen. Met meer handelingsperspectief ben je ook meer in staat om je grenzen aan te geven.

  2. Je draagkracht versterken.
    Er komen zoveel keuzes op je af dat het belangrijk is dat je van binnenuit stevig genoeg staat om daar iets van te vinden. Sta op voor je zelf. Wie meer weerbaar is, valt niet meteen om bij tegenwind.
    Je kunt je draagkracht versterken door je grenzen aan te geven. Ook helpt het om erover te praten. Door te zeggen wat je lastig vindt, zorg je al voor meer draagvlak. Zoek hiervoor contact met de mensen om je heen. Als je het eerlijk met elkaar bespreekt en deelt, dan is de druk al voor de helft weg. Gedeelde druk is halve druk.

  3. Eigen regie.
    Neem meer zelf het initiatief om tot iets te komen en wacht niet af tot een ander het zegt. Zo kan je samen iets gaan uitvoeren zonder op anderen te moeten wachten. Dat geldt voor activiteiten op je werk, maar ook om opleidingen te volgen. Het gaat erom dat wat je doet ook echt bij je past en leuk vindt.

Kijk hier voor het complete interventieoverzicht van de regeling Duurzame Inzetbaarheid.