5 slimme voorbeelden van domotica in de zorg

9 maanden geleden
528
0
0

Met domotica in de zorg kunnen zorgmedewerkers leuker en efficiënter werken en cliënten zelfstandiger leven. Domotica zijn allerlei technische hulpmiddelen die taken in en om het huis automatiseren. En zo iemands zorg makkelijker maken en de veiligheid vergroten. 

Denk hier bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 1. Slimme medicijndispenser
  Een slimme medicijndispenser die de cliënt eraan herinnert wanneer de medicatie ingenomen moet worden. Niet alleen gaat er een alarm af op het juiste tijdstip, ook wordt de juiste medicatie uitgegeven.

 2. Spraakassistent
  Een computerstem die de cliënt kan helpen met alledaagse dingen, zoals een geheugensteuntje om afspraken te herinneren, of om iets te drinken. Als de spraakassistent aan andere (zorg)domotica gekoppeld is, kun je zelfs opdrachten geven, zoals het uitdoen van het licht.

 3. Leefstijlmonitoring
  Met de leefstijlmonitoring (sensoren) kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers op een afstand de cliënt veilig laten dwalen, terwijl zij een oogje in het zeil houden.

 4. Slimme rookmelders
  Met een slimme rookmelder gaat er automatisch een seintje naar bijvoorbeeld de buren en naasten in geval van brand. Zo kan er direct hulp worden ingeschakeld.

 5. Robotstofzuiger
  Een draadloos apparaat dat zelf zijn weg vindt door het huis en de ruimte stofzuigt. De robotstofzuiger is een typisch voorbeeld van domotica in de zorg en kan voor een grote doelgroep worden ingezet.

Meer weten over deze voorbeelden van zorgdomotica? Lees verder door op de onderstaande knop te drukken.

Lees verder

Bron: Zorg van Nu