Het SOFA-model: samen zorgen met de naasten

1 jaar geleden
403
0
0

Een mantelzorger kan verschillende rollen vervullen. Ze zijn partner in de zorg, hulpvrager, naaste en expert. Hun rol kan per dag of zelfs per moment anders zijn.
Als professional moet je steeds afwegen in welke rol een mantelzorger op een bepaald moment tegenover je staat. En hoe je daar het beste op kunt reageren. Hoe ga jij om met deze mantelzorgers en de verschillende rollen die zij hebben?

Het SOFA-model kan hierbij helpen. Soms om samen op de sofa te zitten voor een gesprek. En soms door samen de sofa te verplaatsen om eronder te stofzuigen.
SOFA staat voor:

  • Samenwerken (S). De naasten van een patiënt of cliënt kennen deze al heel lang. Zij zorgen voor hun naaste als dat nodig is. Zie de naasten dus als medehulpverlener. Door samen te werken is meer mogelijk.
  • Ondersteunen (O). Mantelzorgers kunnen het soms moeilijk hebben. Lichamelijk kan het zwaar voor ze zijn. Het verdriet en de ongerustheid om hun naaste kunnen bovendien voor psychische klachten zorgen. Zie je dat ze het moeilijk hebben? Luister dan naar ze of verwijs ze door naar een steunpunt voor mantelzorgers.
  • Faciliteren (F). Een mantelzorger is in de eerste plaats kind, ouder, partner, vriend van jouw cliënt. Respecteer daarom de gewoontes van een mantelzorger en zijn of haar naaste.
  • Afstemmen (A). Een cliënt is nieuw voor jou, maar zijn naasten kennen hem of haar als geen ander. Maak daar gebruik van. Hun kennis is heel nuttig bij de zorg.

Over ieder onderdeel van het SOFA-model is een artikel met praktische tips op de website te vinden.
Klik hierboven op 'samenwerken', 'ondersteunen', 'faciliteren' en 'afstemmen' om naar de tips over dat onderdeel te gaan.

Bron: Zorg voor beter