Wat als? Een collega is overleden

9 maanden geleden
323
0
0

Wie dagelijks de zorg voor ouderen en zieken op zich neemt, weet ook: de dood hoort bij het leven. Maar wat als het geen cliënt is, maar je collega die komt te overlijden? Zoiets slaat een gat in elk team. Je verliest een fijne collega of misschien zelfs een goede vriend of vriendin. Hoe ga je daarmee om?

 • Praat erover met je collega's.
  Gewoon bij een kop koffie of organiseer een samenkomst met alle collega’s om de overledene te herdenken. Deel je gevoelens met elkaar. Iemand waar je lang mee hebt gewerkt, kan niet ongemerkt van de werkvloer verdwijnen.

 • Iedereen verwerkt verlies op een eigen manier.
  Een overleden collega is voor de een makkelijker te aanvaarden dan voor de ander. Ben je er heel verdrietig over en vind je het moeilijk om elke dag zonder je collega aan het werk te gaan? Meld dit dan bij je leidinggevende. Rouw is niet eenvoudig, maar je kunt er hulp bij krijgen.

 • Laat ook cliënten weten waarom zij hun vaste verzorgende niet meer zien.
  Vooral als het overlijden onverwachts is, zullen zij zich dit afvragen. Vertel ze eerlijk wat er is gebeurd. Ook zij verdienen de mogelijkheid om hun medeleven te laten blijken.

 • Neem contact op met de nabestaanden.
  Condoleer ze met hun verlies en vraag of collega’s welkom zijn op de uitvaart. Collega’s die nauw of lang met de overledene hebben samengewerkt en elkaar ook buiten werktijd elkaar zagen, zullen daar waarschijnlijk behoefte aan hebben.

 • Zorg voor een condoleance mogelijkheid.
  Bijvoorbeeld door een album en een foto van de overledene een plekje op de werkvloer te geven. Of laat een mooie rouwadvertentie plaatsen in de plaatselijke krant of op het intranet van je werkgever.

 • Een herdenkingsplek is een mooie manier om een overleden collega nog heel lang te herinneren.
  Zo blijft de herinnering levend en heeft iedereen de gelegenheid om erbij stil te staan en er iets achter te laten.

 • Praktische zaken.
  Als een collega al langer ziek was, heeft dit in het dagelijks werk misschien weinig of geen invloed, maar bij een onverwachts overlijden zullen praktische zaken moeten worden geregeld. De cliënten kunnen niet wachten. Misschien kan jij ook wat taken van de overledene overnemen.

Bron: RememberMe